آیا مصرف ویتامین برای همه کودکان ضروری است؟
کودکان برای حفظ سلامت و رشد کافی نیاز به مصرف ویتامین ها و مواد معدنی دارند. ویتامین دی، آهن، کلسیم، فلوراید و سایر ویتامین ها و مواد معدنی بخش مهمی از نیاز غذایی کودکان می باشند که فقدان آنها موجب فقر غذایی می شود. درصورتی که کودک غذای تازه و طبیعی مصرف کند، معمولا نیازی به مصرف مکمل ها و ویتامین ها ندارد.
چه زمانی کودک به ویتامین نیاز دارد؟
طبق گزارش آکادمی پزشکان اطفال در امریکا، کودکان با خوردن غذاهای طبیعی و سالم نیازی به مصرف مکمل ها و ویتامین ها ندارند. آنها می توانند همه ویتامین ها و مواد معدنی موردنیاز بدن را از طریق مواد غذایی تامین کنند اما برخی کودکان میلی به خوردن غذاهای سالم و طبیعی ندارند. درصورتی که احساس می کنید فرزندتان نیاز به مکمل های غذایی یا ویتامین دارد، ابتدا با پزشک دراین باره مشورت کنید. اگر فرزندتان یکی از شرایط زیر را داراست پس می توان مکمل های غذایی را تجویز کرد:
کودک، بدغذاست. مصرف (مولتی ویتامین و مواد معدنی) می تواند مفید باشد.
میلی به خوردن یک یا چند گروه غذایی از هرم غذایی مثل سبزیجات یا گوشت ندارد. مصرف (مولتی ویتامین) می تواند بسیار مفید باشد.
شیر یا محصولات لبنی را به قدر کافی مصرف نمی کند. (ویتامین دی و کلسیم)
شیر زیاد می خورد اما سایر غذاها را به قدرکافی مصرف نمی کند. (آهن)
گیاهخوار است (اگرغذاهای تقویتی مصرف نمی کند، ویتامین ب12، ویتامین دی، آهن، کلسیم و روی)
میل به خوردن تنقلات دارد. (مولتی ویتامین و مواد معدنی)
مبتلا به سندروم روده کوچک، بدجذبی یا فیبروز کیست است که این بیماری ها در جذب ویتامین و مواد معدنی اختلال ایجاد می کند (مولتی ویتامین یا مکمل های معدنی)
داروی صرع مصرف می کند (ویتامین دی)
بدلیل داشتن آلرژی به مواد غذایی یا بیماری، رژیم غذایی خاصی دارد. (مولتی ویتامین و مواد معدنی)
اگر یک کودک نیاز به مصرف یک ویتامین دارد پس بیشتر کودکان می توانند روزانه مولتی ویتامین ویژه کودکان که حاوی مقادیری از همه ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین آ، ب، ث، دی، پتاسیم، آهن و کلسیم است را مصرف نمایند. دراینجا یاداور می شویم که همه مولتی ویتامین ها حاوی همان مقدار ویتامین ها و مواد معدنی نیستند. که کودک به آن نیاز دارد بنابراین با مشورت پزشک و یا مشاور تغذیه نوع صحیح آن را انتخاب کنید.
اگر قرص ویتامین به فرزندتان می دهید، مراقب باشید که این قرص حاوی همه ویتامین ها و مواد معدنی موردنیاز باشد و اگر احساس می کنید که فرزندتان دچار فقر آهن، ویتامین دی یا کلسیم شده است، ضرورتی ندارد که قرص مولتی ویتامین را به او بدهید بلکه یک مکمل غذایی که حاوی ویتامین ها یا مواد معدنی خاص است را به فرزندتان بدهید.
معرفی سایر مکمل های غذایی کودکان:
مولتی ویتامین قطعه ای از یک پازل است. طیف وسیعی از ویتامین ها و مکمل های غذایی وجود دارند که برای کودکان حیاتی و ضروری می باشد که از ان جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روغن ماهی:
طبق هرم غذایی، کودکان باید ماهی های غنی از اسیدهای چرب امگا 3 یعنی سالمون، قزل آلا و ساردین مصرف کنند زیرا روغن ماهی به پیشگیری از بیماری های شریان کرونی کمک می کند. از آنجایی که بیشتر کودکان میلی به خوردن ماهی ندارند و روغن ماهی نیز رشد مغز را بیشتر کرده و از وقوع بیماری ها جلوگیری می کند از همین رو بیشتر والدین مکمل روغن ماهی را با DHA و EPA به فرزندشان می دهند. اگرچه مصرف روغن ماهی برای کودکان مضر نیست اما بحث های زیادی در این باره مطرح است و همه مطالعات، فواید این مکمل را تایید نکردند.
نقش ویتامین دی در سلامت کودکان :
ویتامین دی یک ویتامین ضروری است که به رشد استخوان کودکان کمک کرده و در بزرگسالی از پیشرفت استئوپورز جلوگیری می کند (استئوپورز یک بیماری است که موجب سست و ضعیف شدن استخوان ها و درنهایت شکستن آنها می شود). اگر کودکان غذای سرشار از ویتامین دی نمی خورند، مصرف 400 واحد از این ویتامین برای آنها بسیار مهم است. بیشتر کودکان نیازی به مصرف دوز بالای ویتامین دی ندارند اما به توصیه پزشکان اطفال در امریکا، افرادی به ویتامین دی نیاز دارند که سطح آن چک و آزمایش شده است.
ویتامین های پاستیلی:
والدین اغلب ویتامین های پاستیلی را به کودکانشان می دهند زیرا این ویتامین ها تنها ویتامین هایی هستند که کودکان میل به خوردن آنها دارند. این ویتامین ها که شبیه پاستیل هستند برای کودکان جذاب می باشند. یکی از این ویتامین های پاستیلی، zoo frinds 21-centurey نام دارد. این نوع ویتامین ها را باید دور از دسترس کودکان نگاه داشت زیرا مصرف آنها نباید بیشتر از حد مجاز باشد. بخاطر داشته باشید که ویتامین های پاستیلی فاقد آهن و کلسیم هستند که کودکان معمولا به این دو ماده نیاز دارند.
سلامت کودکان ، ویتامین ث:
تقریبا همه قرص های ویتامینی کودکان اعم از مولتی ویتامین جویدنی یا ویتامین های پاستیلی حاوی ویتامین ث هستند. بیشتر کودکان حتی بچه های بدغذا نیز ویتامین ث را در وعده های غذایی خود دارند و اکثر آب میوه ها حاوی 100درصد ویتامین ث هستند اما دوز بالای ویتامین ث در کودکان چه فواید و خطراتی دارد؟ اگرچه برخی والدین برای پیشگیری از سرماخوردگی، ویتامین ث بیشتری را به کودکان می دهند اما این موضوع جای بحث دارد و بیشتر کارشناسان مصرف بیش از حد آن را توصیه نمی کنند.
آنتی اکسیدان( ویتامین آ، ث و ای):
برخی والدین مکمل های آنتی اکسیدان حاوی ویتامین آ و ای را برای تقویت سیستم ایمنی به فرزندشان می دهند. فواید مصرف این مکمل ها ثابت نشده است. دراینجا یادآور می شویم که امروزه بیشتر غذاها غنی از ویتامین های آ، ث و ای هستند.
بررسی فواید فیبر:
بیشتر کودکان بویژه کسانی که میوه و سبزیجات نمی خورند، فیبر کافی را در وعده های غذایی خود دریافت نمی کنند. توصیه شده است که کودکان باید 14گرم فیبر را برای سوزاندن 1000کالری مصرف کنند. کودکانی که فیبر کمی مصرف می کنند اغلب درگیر مشکلات سوء هاضمه و معده درد هستند. اگر فرزندتان با خوردن غذاهای فیبردار، فیبر کافی را جذب نمی کند، میتوان برای آن ها از مکمل های فیبر استفاده کرد. حتی مکمل های پاستیلی فیبردار نیز برای کودکان و خردسالان وجود دارد.
پروبیوتیک:
مکمل دیگری که برای کودکان توصیه می شود، پروبیوتیک ها هستند. پروبیوتیک ها در لبنیات یافت می شوند که با دستکاری برخی باکتری ها که در دستگاه گوارش فعال هستند، عمل کرده و تعداد باکتری های مفید روده را افزایش داده و از رشد باکتری های مضر جلوگیری می کنند. یادآور می شویم که بجز در کودکان مبتلا به اسهال حاد ویروسی، فواید پروبیوتیک تاکنون اثبات نشده است لذا می توانید قبل از دادن پروبیوتیک به فرزندتان از فواید و مضرات این مکمل به طور کامل آگاه شوید.
توجه داشته باشی که قبل از دادن هرنوع ویتامین، مواد معدنی یا سایر مکمل ها با پزشک خود مشورت کنید.
آیا شما ویتامین ها و مواد معدنی یا سایر مکمل های به میزان اضافی به فرزندتان می دهید؟
اگر از کمبود ویتامین ها مطمئن هستید، آنها را به فرزندتان بدهید به عنوان مثال کودکان بدغذا که میلی به خوردن برخی گروه های غذایی ندارند، نیاز به مصرف مولتی ویتامین داشته و نوجوانانی که شیر نمی خورند، نیاز به قرص های کلسیم و ویتامین دی دارند و همچنین کودکان دچار سوء هاضمه باید از مکمل های فیبردار استفاده کنند.
بررسی چند نکته مهم در مصرف مکمل غذایی
فواید مکمل غذایی نظیر پروبیوتیک، آنتی اکسیدان، روغن ماهی و ویتامین ث کم نیست اما این مکمل ها به والدین در حفظ سلامت فرزندشان کمک می کند. برای انتخاب و مصرف صحیح مکمل ها باید به نکات زیر توجه نمود:
- ویتامین های پاستیلی که در میان والدین و کودکان رواج دارد، معمولا فاقد آهن و کلسیم هستند. این دو ماده معدنی برای کودکان ضروری و حیاتی می باشد.
- بیشتر قرص های ویتامین کودکان حتی مولتی ویتامین همراه با کلسیم، فاقد کلسیم اضافی است (10 تا 20درصد نیاز روزانه). درصورتی که فرزندتان میلی به خوردن غذاهای غنی از کلسیم ندارد از مکمل های کلسیم استفاده کنید.
- مصرف مقادیر زیاد ویتامین های آ، ث و دی عوارض جانبی بهمراه دارد. در مورد دوز بالای ویتامین ها یا مواد معدنی با پزشک اطفال مشورت کنید.
- برخی ترکیبات پودری مثل صبحانه فوری حاوی کلسیم، آهن و سایر ویتامین ها و مواد معدنی است که می توانید آن را به یک لیوان شیر اضافه کرده و به فرزندتان بدهید. این ترکیب نیاز به پروتئین و انرژی را تامین می کند و می تواند غذای خوبی برای کودکانی باشد که نیاز به مکمل های ویتامین دارند اما ویتامین ها را به طور منظم و طبیعی دریافت نمی کنند.
- اگرچه طبق تبلیغات، بیشتر ویتامین ها و آب سبزیجات و میوه ها در یک قرص، پاستیل یا یک لیوان شیر وجود دارد اما این مواد معمولا فاقد فیبر هستند. تصور کنید که یک مکمل فیبر حاوی منبعی از میوه ها و سبزیجات است که کودکان به آن نیاز دارند. بنابراین کودکان برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی موردنیاز باید غذاهای فیبردار حاوی 100 درصد آب سبزیجات را مصرف کنند.